Przepis na chrupiące gofry czekoladowe z kakao
🍴 Pyszne Gofry Czekoladowe - Twoja rodzina będzie prosić o więcej!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 6g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1.5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
Gofry czekoladowe to doskonały sposób na słodką przekąskę lub deser po obiedzie. Ten prosty przepis sprawi, że Twoja rodzina będzie prosić o więcej! Te gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, z intensywnym smakiem czekolady. Idealnie komponują się z dodatkami, takimi jak syrop klonowy, śmietana, owoce czy bita śmietana. Przygotowanie ich jest proste - wystarczy wymieszać składniki, piec w gofrownicy i gotowe. Możesz też przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce, aby szybko zrobić gofry kiedy tylko nadejdzie ochota na coś słodkiego. Gofry czekoladowe to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Spróbuj zrobić go sam - zaskocz swoją rodzinę pysznymi, domowymi goframi!
- W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
- W osobnej misce wymieszać jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
- Następnie, powoli dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj dopóki ciasto nie będzie gładkie.
- Rozgrzej gofrownicę i nasmaruj ją nieznacznie olejem.
- Nałóż na gofrownicę około 1/3 szklanki ciasta i piecz przez około 5 minut, aż gofry będą chrupiące i dobrze przyrumienione.
- Powtórz proces do zużycia całego ciasta.
- Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami, jak syrop klonowy, śmietana, owoce lub bita śmietana.