Ciasto Michałek-pyszne,wilgotne i delikatne +FILM

Katarzyna
Ciasta
25.01.2024 17:30
Ciasto Michałek-pyszne,wilgotne i delikatne +FILM

Ciasto zachwyca smakiem, jest niesamowicie delikatne, wilgotne. Składa się z pysznego kremu z dodatkiem cukierków Michałków, delikatnego biszkoptu nasączonego kawą, dżemu porzeczkowego oraz śmietanki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/01/ciasto-michaek-pysznewilgotne-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Michałek - pyszne, wilgotne i delikatne

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 200g mleka w proszku
  • 100g gorzkiej czekolady

Przepis

Oto prosty i sprawdzony przepis na pyszne, wilgotne i delikatne ciasto Michałek. Cudownie słodkie i tak proste do zrobienia, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Ciasto Michałek to doskonały wybór na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinę czy do kawki w ciągu dnia. Ta propozycja na pewno zaspokoi słodkiego łakomczucha i zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wytrawnych koneserów ciast. Dosłownie rozpływa się w ustach, a krem z masła, cukru pudru i mleka w proszku jest niepowtarzalny. Nadaje on ciastu Michałek przepięknej słodyczy, a polewa z gorzkiej czekolady doskonale go kontruje. Jest to ciasto, które zawsze robi wrażenie i które zawsze znika w mgnieniu oka. Spróbuj, a na pewno Cię nie zawiedzie!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj jajka z cukrem na puch, a następnie dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Włóż do uprzednio natłuszczonej formy.
  • Ciasto piecz przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj mleko w proszku.
  • Po upieczeniu ciasta, nałóż krem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie polej roztopioną czekoladą. Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny przed podaniem.