Przepis na deser lodowiec z galaretkami
🍴 Wypieki Beaty - Sekret domowej kuchni
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 270kcal
- Białko: 5g
- Węglowodany: 40g
- Tłuszcz: 10g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- dżem lub konfitura do nadzienia
Przepis
Wypieki Beaty to prawdziwy skarb wśród domowych ciast. Ich wyjątkowy smak i zapach przeniosą Cię prosto do przepysznej domowej kuchni. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a składniki, które do niego potrzebujesz, z całą pewnością znajdziesz w swojej szafce. Wypieki Beaty są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy po prostu na słodki deser. Jedno jest pewne - ten domowy wypiek zawsze zdobędzie ogromną ilość komplementów. Przygotowanie ciasta jest równie proste i przyjemne, co jego jedzenie. Część ciasta układamy na dnie formy, następnie rozprowadzamy dżem lub konfiturę, a na końcu pokruszamy drugą część ciasta. Zapewniamy, że Wypieki Beaty skradną Cię swoim smakiem, a Ty nie będziesz mógł powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Spróbuj koniecznie!
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę i sok z cytryny.
- Dodaj masło i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozłożyć na dnie formy, nałożyć dżem lub konfiturę.
- Drugią część ciasta pokruszyć na wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki.