Oponki serowe.

Ciasta
18.01.2024 14:08
Oponki serowe.

Przepis na bardzo smaczne, delikatne i puszyste oponki serowe. Idealne na “Tłusty czwartek” i nie tylko. SKŁADNIKI: 3szklanki maki pszennej 500 g tłustego lub półtłustego białego sera 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilia 4 małe lub 3 duże jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 kostki masła smalec lub olej do smażenia można dodać spirytus lub 1 łyżkę octu Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa, lub za pomocą miksera. Zmielony ser przelozyc do miski i dodać do niego cukry, miękkie masło oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego sera …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://panim-kuchniasmakowita.com/2021/02/08/oponki-serowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Przepyszne oponki serowe - idealne na tłusty czwartek!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 402 kcal/porcja
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 63 g
  • Białko: 9 g

Składniki

  • 500 g białego sera
  • 3 jaja
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Jak kojarzą Ci się oponki serowe? Dla mnie to wspomnienie smaku dzieciństwa i tłustych czwartków spędzonych z babcią. Oponki serowe są idealne na zimowe, rodzinne spotkania przy filiżance gorącej herbaty. Są niesamowicie miękkie i delikatne, a przepis jest bardzo prosty, więc z pewnością sobie poradzisz! Dodatek sera nadaje im wyjątkowy smak. Coś pysznego i takiego innego! Spróbuj koniecznie, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Twoja rodzina i przyjaciele będą zachwyceni!

  • Ser zmiel w maszynce do mielenia mięsa (3 razy)
  • Dodaj jaja, śmietanę, cukier i otartą skórkę z cytryny do sera. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy serowej. Zagnieć ciasto, ale nie zbyt długo, bo oponki będą twarde.
  • Z ciasta formuj kule, które potem spłaszcz, robiąc w środku dziurę.
  • Smaż oponki na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Po ściągnięciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym.
  • Gotowe oponki serowe posyp cukrem pudrem.