Udostępnij Zapisz Głęboko czekoladowe ciasto. Nie przesłodzone, a jednak dosyć słodkie. Bardzo lubię wykorzystywać przepisy, które sprawdziły mi się już wcześniej w innych wypiekach, dlatego tutaj bazą jest kawowo-kakaowe ciasto, które ostatnio zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Pomiędzy dwoma blatami ciasta znalazła się czekoladowa masa oraz zamoczone w kawie biszkopciki. Wykorzystałam biszkopciki Andante. One są zdecydowanie mniejsze niż tradycyjne Petitki oraz nieco twardsze. Moim zdaniem pasują do tego ciasta doskonale. Krem przygotowany jest na bazie ubitej śmietanki z dodatkiem nutelli i roztopionej czekolady. Wierzch ciasta udekorowałam moją ulubioną polewą, którą tak dobrze znacie z ciasta Łącki przekładaniec. Jeśli chodzi …
🍴 Czekoladowa pokusa - raj dla miłośników czekolady!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 24g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g ciemnej czekolady
- 100g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mąki
- szczypta soli
- 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Przepis
Czekoladowa Pokusa to deser, który zadowoli wszystkich miłośników czekolady. Ten przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy z pewnością dostarczy Ci wielu kulinarnych wrażeń. Przygotowanie tej czekoladowej pokusy jest szybkie i nie wymaga skomplikowanych technik ani trudno dostępnych składników. Całość przygotujesz w zaledwie 15 minut, a następnie wystarczy czekać, aż ciasto upiecze się w piekarniku. To doskonały pomysł na szybki i pyszny deser, który możesz przygotować nawet w dni powszednie. Czekoladowa Pokusa to również doskonałe rozwiązanie na spotkanie ze znajomymi czy rodzinną uroczystość - wszyscy goście z pewnością będą zachwyceni!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuszcz formę do pieczenia i posyp mąką.
- Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem do momentu, gdy masa stanie się puszysta. Dodaj czekoladę i masło, delikatnie mieszając.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko do momentu uzyskania jednolitej masy. Możesz dodać pokrojone orzechy, jeśli lubisz.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia, następnie pokrój na porcje i podawaj.