Włoskie "Supplì al telefono" - krokiety ryżowe z mozzarellą

Magda
Przekąski
13.01.2024 0:52
Włoskie "Supplì al telefono" - krokiety ryżowe z mozzarellą

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na prawdziwy rzymski przysmak – włoskie „supplì al telefono”, nazywane również „supplì alla romana”. Krokiety ryżowe z wnętrzem z rozpływającej się mozzarelli. Nazwa „al telefono” pochodzi od efektu, jaki uzyskujemy, gdy po przekrojeniu obie połówki splecione są ze sobą nitką mozzarelli, przypominającą kabel telefoniczny. Oryginalna receptura supplì powstala w Rzymie w 1847 roku w Trattoria della Lepre i wymaga użycia podrobów. Dziś wątróbka prawie zawsze zastępowana jest mieloną wołowiną, która bliższa jest współczesnym gustom. Po ugotowaniu sosu pomidorowego z mielonym mięsem wsypujemy ryż, który gotujemy jak risotto, stopniowo, dolewając gorący bulion. Do masy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloskie-suppli-al-telefono/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Włoskie "Supplì al telefono" - krokiety ryżowe z mozzarellą

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 210 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 26 g
  • Białko: 7 g

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki świeżego parmezanu
  • 1 jajko
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 litr oleju do smażenia
  • sól do smaku

Przepis

Dziś przeniesiemy Cię do pięknej Italii za pomocą tradycyjnego przysmaku z Rzymu - "Supplì al telefono". Są to smażone krokiety ryżowe wypełnione roztopionym serem mozzarella. Ich nazwa pochodzi od staromodnego telefonu z kablem, ponieważ gdy przekroi się krokiet na pół, nitki roztopionego sera przypominają druty telefoniczne. To przepyszne danie jest idealne na dowolny posiłek: śniadanie, obiad czy kolację. Możesz je także podać jako przekąskę na imprezę - na pewno zrobią wrażenie na Twoich gościach! Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest wypróbowania tego przepisu. Możemy obiecać, że ten włoski przysmak z pewnością przyniesie uśmiech na twarz każdej osoby, która go spróbuje. Więc do dzieła! Skosztuj tradycji prosto z Italii.

  • Zacznij od ugotowania ryżu na bulionie drobiowym aż do momentu, gdy będzie miękki i wchłonie cały bulion.
  • Do ugotowanego ryżu dodaj starty parmezan i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Zostaw by wystygło.
  • Kiedy ryż jest już chłodny, uformuj z niego 8 podłużnych krokietów. W środek każdego wkładaj kawałek mozzarelli i zamykaj, formując odpowiedni kształt.
  • Każdy krokiet panieruj: najpierw obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Na głębokim talerzu rozgrzej olej. Smaż krokiety, aż będą złoto-brązowe z każdej strony. Na koniec odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawaj na ciepło, aby mozzarella była roztopiona. Smacznego!