Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na prawdziwy rzymski przysmak – włoskie „supplì al telefono”, nazywane również „supplì alla romana”. Krokiety ryżowe z wnętrzem z rozpływającej się mozzarelli. Nazwa „al telefono” pochodzi od efektu, jaki uzyskujemy, gdy po przekrojeniu obie połówki splecione są ze sobą nitką mozzarelli, przypominającą kabel telefoniczny. Oryginalna receptura supplì powstala w Rzymie w 1847 roku w Trattoria della Lepre i wymaga użycia podrobów. Dziś wątróbka prawie zawsze zastępowana jest mieloną wołowiną, która bliższa jest współczesnym gustom. Po ugotowaniu sosu pomidorowego z mielonym mięsem wsypujemy ryż, który gotujemy jak risotto, stopniowo, dolewając gorący bulion. Do masy …
🍴 Włoskie "Supplì al telefono" - krokiety ryżowe z mozzarellą
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 210 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 26 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki świeżego parmezanu
- 1 jajko
- 200 g sera mozzarella
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 litr oleju do smażenia
- sól do smaku
Przepis
Dziś przeniesiemy Cię do pięknej Italii za pomocą tradycyjnego przysmaku z Rzymu - "Supplì al telefono". Są to smażone krokiety ryżowe wypełnione roztopionym serem mozzarella. Ich nazwa pochodzi od staromodnego telefonu z kablem, ponieważ gdy przekroi się krokiet na pół, nitki roztopionego sera przypominają druty telefoniczne. To przepyszne danie jest idealne na dowolny posiłek: śniadanie, obiad czy kolację. Możesz je także podać jako przekąskę na imprezę - na pewno zrobią wrażenie na Twoich gościach! Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest wypróbowania tego przepisu. Możemy obiecać, że ten włoski przysmak z pewnością przyniesie uśmiech na twarz każdej osoby, która go spróbuje. Więc do dzieła! Skosztuj tradycji prosto z Italii.
- Zacznij od ugotowania ryżu na bulionie drobiowym aż do momentu, gdy będzie miękki i wchłonie cały bulion.
- Do ugotowanego ryżu dodaj starty parmezan i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Zostaw by wystygło.
- Kiedy ryż jest już chłodny, uformuj z niego 8 podłużnych krokietów. W środek każdego wkładaj kawałek mozzarelli i zamykaj, formując odpowiedni kształt.
- Każdy krokiet panieruj: najpierw obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na głębokim talerzu rozgrzej olej. Smaż krokiety, aż będą złoto-brązowe z każdej strony. Na koniec odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Podawaj na ciepło, aby mozzarella była roztopiona. Smacznego!