Przepis
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciepłej wody
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 jajka
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
1 szklanka podprażonego słonecznika
Na patelni lekko przyrumienić słonecznik. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 równe części, aby powstały 3 blaty biszkoptu.
Przygotować masę budyniową: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Budyń lekko przestudzić i wylać na 1 blat biszkoptu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć podgrzaną masę kajmakową. Przykryć trzecim blatem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę na 3 blat biszkoptu. Wierzch posypać podprażonym słoneczkiem.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!