Przepis na pyszny i prosty chrust lany smażony na głębokim tłuszczu.
🍴 Pyszny i chrupiący chrust lany!
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Micha za porcję: 250 kcal
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 5g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 50g drożdży
- 125g cukru
- 125g masła
- 500ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypki
Przepis
Chrust lany to tradycyjny polski deser, który kojarzy się przede wszystkim z karnawałem. Choć przygotowanie go wymaga nieco cierpliwości, to efekt końcowy na pewno wynagrodzi ten czas. Chrupiący, lekki i niesamowicie smaczny chrust lany to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie dobre, domowe ciasta. Przygotowany z prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni, chrust lany to prawdziwe smakołyki. Proste składniki sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste, a jednocześnie chrupiące. Dodatek spirytusu sprawia, że chrust lany nie wchłania tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu nie jest tłusty. To idealny deser na rodzinne spotkanie, imprezę lub po prostu jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Chociaż wymaga nieco pracy, przygotowanie chrustu lany to świetna okazja do spędzenia czasu w kuchni z najbliższymi. Choć przepis jest prosty, wymaga cierpliwości i precyzji. Ale zasada jest prosta - im więcej pracy włożysz w przygotowanie, tym lepszy będzie efekt końcowy. Niech ten przepis będzie inspiracją do odkrywania kulinarnych tradycji Polski.
- Zagréj mleko do temperatury pokojowej i rozpuść w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
- W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Białka schowaj na później, mogą przydać się do innego przepisu. Żółtka ubij z resztą cukru na puszystą masę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj ubite żółtka, rozczyn drożdżowy i roztopione, ale nie gorące masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj spirytus i zagnieć do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Następnie odstaw je na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć i zepnij na końcach, aby utworzyć rodzaj pętelki.
- Chrust smaż na gorącym oleju z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec posyp chrust cukrem pudrem. Smacznego!