Filety pod pierzynką

Beata
Obiad
10.01.2024 6:47
Filety pod pierzynką

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/01/filety-pod-pierzynka.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Filety pod pierzynką - wyśmienita propozycja na obiad

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Białko: 45 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 35 g

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • Bułka tarta na panierce
  • Szklanka mąki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

Przepis

Podajemy prosty przepis na wyśmienite, chrupiące filety pod pierzynką. Jest to danie, które nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też jest źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także jako pomysł na szybki lunch. Mimo, że cechuje go prostota wykonania, efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego smakosza. Filety są soczyste i aromatyczne, a chrupiąca pierzynka dodaje im charakteru. Do tego dania można podać dowolne dodatki - tradycyjnie pasują ziemniaki i surówka, ale równie dobrze sprawdzi się także ryż, sałatka, czy nawet pieczywo. Jakkolwiek nie podejdziesz do tego tematu, jedno jest pewne - filety pod pierzynką zawsze smakują wyśmienicie i z pewnością będziesz do nich wracać. Przepis jest łatwy do wykonania, a potrzebujesz do niego tylko kilku podstawowych składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Smacznego!

  • Filety z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
  • W misce roztrzepać jajka. Każdy z panierowanych filetów obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej, następnie na gorącym oleju smażyć filety po 5 minut z każdej strony.
  • Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami - np. ziemniakami, surówką, czy sosem.