„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Filety pod pierzynką - wyśmienita propozycja na obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Białko: 45 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 35 g
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 2 jajka
- Bułka tarta na panierce
- Szklanka mąki
- Sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Przepis
Podajemy prosty przepis na wyśmienite, chrupiące filety pod pierzynką. Jest to danie, które nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też jest źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także jako pomysł na szybki lunch. Mimo, że cechuje go prostota wykonania, efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego smakosza. Filety są soczyste i aromatyczne, a chrupiąca pierzynka dodaje im charakteru. Do tego dania można podać dowolne dodatki - tradycyjnie pasują ziemniaki i surówka, ale równie dobrze sprawdzi się także ryż, sałatka, czy nawet pieczywo. Jakkolwiek nie podejdziesz do tego tematu, jedno jest pewne - filety pod pierzynką zawsze smakują wyśmienicie i z pewnością będziesz do nich wracać. Przepis jest łatwy do wykonania, a potrzebujesz do niego tylko kilku podstawowych składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Smacznego!
- Filety z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
- W misce roztrzepać jajka. Każdy z panierowanych filetów obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej, następnie na gorącym oleju smażyć filety po 5 minut z każdej strony.
- Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami - np. ziemniakami, surówką, czy sosem.