Tarta orzechowo -miodowa :D nie może nie wyjść

Krzysztof
Ciasta
05.09.2014 5:56
Tarta orzechowo -miodowa :D nie może nie wyjść

Przepis

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

szczypta soli

1/2 kostki miękkiego masła

1,5 łyżeczki octu jabłkowego

6 łyżek zimnej wody

składniki krem:

150 g migdałów

150 g orzechów pekan

50 g orzechów laskowych

1 łyżka masła

torebka cukru waniliowego

0,5 szklanki cukru

1 jajko

2 żółtka

0,5 szklanki płynnego miodu

cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wystające skrawki odkroić nożem.

Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.