Przepis
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki miękkiego masła
1,5 łyżeczki octu jabłkowego
6 łyżek zimnej wody
składniki krem:
150 g migdałów
150 g orzechów pekan
50 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
torebka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
0,5 szklanki płynnego miodu
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wystające skrawki odkroić nożem.
Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.