Przepis
Składniki:
1 kabaczek o wadze ok 1 kg
1 kg dojrzałych pomidorów
250 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża cebula
sól, pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia. Przełożyć do garnka, starając się zostawić wytopiony tłuszcz na patelni.
Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż poczujemy charakterystyczny zapach pieczonej papryki. Dorzucić co garnka.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy. Kabaczek obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Dodać do przesmażonych warzyw. Wszystko zalać wodą, tak aby przykryć warzywa i kiełbaskę.
Gotować pod przykryciem ok 30-40 minut do miękkości papryki. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)