Przepis na pyszne bułeczki z marcepanem i przyprawą do piernika.
🍴 Bułeczki marcepanowo-piernikowe, które roztapiają się w ustach
- Liczba porcji: 20
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 330 kcal
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 7 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kostka drożdży (25g)
- szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 200 g marcepanu
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Przepis
Bułeczki marcepanowo-piernikowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Marcepan, który dodajemy do ciasta, nadaje bułeczkom aksamitnej miękkości i niepowtarzalnego smaku. Aromatyczna przyprawa do piernika sprawia, że nasz dom zapełnia się niezwykle przyjemnym zapachem. Bułeczki są doskonałe nie tylko na świąteczny stół, ale sprawdzą się też jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Choć może wydawać się, że ich przygotowanie jest skomplikowane, to naprawdę warto spróbować. Wszystko dla tego niepowtarzalnego smaku i zapachu! Niewielki wydatek, a tyle radości i smaku, którym możemy cieszyć się sami lub dzielić z najbliższymi. Smacznego!
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do miski jajka, stopione masło oraz starty marcepan. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut, aby nieco ponownie podrosły. Przed włożeniem do pieca smarujemy je jajkiem.
- Bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, do momentu aż będą ładnie zarumienione. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia.