Przepis
Paluchy aromatyczne z oliwą :-)
Przepis dostałam od mojego Wujka Leszka - bardzo mu dziękuje za pyszny pomysł. A Wam go polecam bo paluchy są rewelacyjne w smaku. Moje są nadziane koncentratem pomidorowym
i dużą ilością ziół z pysznym olejem sezamowym. Idealnie nadają się na przekąskę, grilla, imprezę, piknik czy wycieczkę. Są pyszne i bardzo aromatyczne :-)
Polecam i zachęcam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 gotowe płaty do pizzy ( kupione w Polo - takie w lodówce jak ciasto francuskie )
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia i oregano
- suszony majeranek, tymianek
- kminek do posypania
- rozbełtane jajko do posmarowania
Oliwa aromatyczna do maczania:
- oliwa z oliwek - 1 szklanka
- sezam biały - 3 łyżki i czarny - 1 łyżka
- pół łyżeczki oleju sezamowego ( nie dajemy go dużo bo jest bardzo aromatyczny w smaku )
Wykonanie:
Oliwa aromatyczna do maczania - do słoiczka wlewamy oliwę i olej sezamowy - możemy na początku dać mniej niż pół łyżeczki i ewentualnie potem dodać do smaku. Połowę sezamu białego prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy z pozostałym do oliwy, Mieszamy i przelewamy do miseczki.
Paluchy - gotowe płaty do pizzy rozwijamy. Jedną połowę płatu smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy świeżą posiekaną bazylią i oregano. Składamy na pół. Nożem okrągłym jak do pizzy kroimy na paski a potem jeszcze na pół. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Drugą połowę płatu posypujemy ziołami - suszonym tymiankiem, majerankiem, świeżą bazylią
i składamy na pół, kroimy jak poprzedni, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem na całej długości, aby za bardzo nie wyrosły.
Przekładamy na papierze (z opakowania) na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut do zarumienienia.
Gotowe paluchy studzimy i jeszcze kroimy (podczas pieczenia się troszkę skleją ze sobą) i podajemy z oliwą ( maczamy paluchy w oliwie z sezamem ).
Smacznego :-)