Przepis na prosty obiad lub kolację bez mięsa – czyli tofu z warzywami. Tofu przygotowane jest po pekińsku. Całość ma słodko-kwaśny smak. Tofu wymieszane jest z marynatą na bazie octu ryżowego, mąki ziemniaczanej i brązowego cukru. Tak przygotowane tofu jest niezwykle aromatyczne! Danie przygotujesz z dodatkiem papryki, zielonego groszku, a także świeżego imbiru i czosnku. Sprawdź również inne przepisy z tofu: PRZEPIS – TOFU Z WARZYWAMI Tofu po pekińsku Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 180 g tofu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki …
🍴 Tofu z warzywami po pekińsku - smaczna wegańska uczta!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Białko: 12g
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 30g
- Błonnik: 5g
Składniki
- 200g tofu naturalnego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju rycynowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Jeśli szukasz smacznego, zdrowego i kolorowego dania, które nie tylko wprowadzi do Twojej diety różnorodność, ale też zaskoczy Twoich gości - nasz przepis na Tofu z warzywami po pekińsku jest dla Ciebie! To jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, uwielbiane za swoje intensywne, złożone smaki. Jest to potrawa wegańska, jednak zasugerować ją mogę również miłośnikom mięsa - tofu dobrze przyrządzone jest niesamowicie smaczne! Wykorzystanie kolorowych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i estetycznie prezentuje się na stole. Zaskocz bliskich i przygotuj tę niezwykle smaczną, zdrową potrawę. Według naszego przepisu przygotowanie jej zajmie Ci tylko kilka minut, a efekt będzie zdecydowanie wart tego czasu! Tofu z warzywami po pekińsku to doskonała propozycja na szybki, wegański obiad lub kolację.
- Tofu pokrój w kostkę i obtocz w soli i pieprzu.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż przez ok. 5 minut, aż tofu będzie złote.
- Dodaj pokrojone warzywa do tofu, smaż przez kolejne 5 minut.
- Dopraw wszystko zmielonym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Podawaj gorące.