10 najlepszych przepisów na śledzie na Boże Narodzenie

Agata
Boże Narodzenie
05.12.2024 16:20
10 najlepszych przepisów na śledzie na Boże Narodzenie

Nie wiem, jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/12/10-najlepszych-przepisow-na-sledzie-na.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 10 Najlepszych Przepisów na Śledzie na Boże Narodzenie

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 na 100g
  • Białko: 16g na 100g
  • Tłuszcz: 14g na 100g
  • Węglowodany: 8g na 100g

Składniki

  • 1 kg filetów z śledzia
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 200 g buraków
  • 1 jabłko
  • koperek
  • 150 ml oleju
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • cukier
  • sól
  • cytryna

Przepis

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, w którym na stołach królują tradycyjne potrawy, a wśród nich nie może zabraknąć przysmaków z ryb, zwłaszcza śledzi. Śledzie to nie tylko smak dzieciństwa i wspomnienie wigilijnych kolacji, ale również zdrowe danie, które dzięki bogactwu kwasów omega-3 oraz białka, jest świetnym wyborem na święta. Przepisy na śledzie na Boże Narodzenie są różnorodne – od klasycznych w śmietanie po bardziej wyszukane warianty z buraczkami czy korzennymi przyprawami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Warto wypróbować różne wersje, aby zaskoczyć gości i dodać nieco nowości do tradycyjnego stołu. Śledzie są nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu, więc nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, by zaserwować coś wyjątkowego. Przepisy, które proponuję, łączą w sobie klasykę z oryginalnymi pomysłami, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Są to dania, które możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu w dniu Wigilii możesz skupić się na celebrowaniu tego magicznego czasu z bliskimi. Zapewniam, że nawet jeśli śledzie nie były dotąd Twoim ulubionym daniem, te przepisy mogą to zmienić. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i smakami, a Twoje dania z pewnością zmienią się w małe dzieła sztuki kulinarnej.

  • Filety ze śledzia namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby usunąć nadmiar soli. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz łyżkę cukru. Zalać octem, odstawić do zamarynowania na 15 minut.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki śledzie oraz zamarynowaną cebulę.
  • Pieczone buraki zetrzeć na tarce, jabłko obrać i zetrzeć, dodać do miski. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z olejem i koperkiem.
  • Przygotować sos korzenny do śledzi: do garnka włożyć pozostały olej, dodać ziarna pieprzu i skórkę z cytryny. Podgrzewać 5 minut.
  • Przygotowane śledzie podać w trzech wariantach: w śmietanie z musztardą, z buraczkami oraz w oleju z przyprawami korzennymi.
  • Na koniec, dla dekoracji i dodatkowego smaku, można dodać świeży koperek oraz kilka plasterków cytryny.
  • Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się przegryzą.
  • Śledzie podawać schłodzone, z dodatkiem chleba żytniego lub na sałatce z rukoli.
  • Przed serwowaniem spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.