Karmelowa delicja przepis

Ciasta
04.01.2024 14:28
Karmelowa delicja przepis

Przepis na pyszne świąteczne ciasto karmelowe z wiśniami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/karmelowa-delicja/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Karmelowa Delicja - Wspaniały przysmak dla łasuchów

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500kcal
  • Tłuszcze: 25g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szklanka kremówki
  • 180g herbatników
  • 100g stopionego masła
  • 200g czekolady mlecznej

Przepis

Karmelowa Delicja to więcej niż tylko ciasto - to prawdziwe doświadczenie dla twojego podniebienia. Wyobraź sobie gęsty, słodki karmel na kruchym spodzie z herbatników, a na wierzchu oblepiająca twoje usta warstwa mlecznej czekolady. To ciasto jest naprawdę wyjątkowe! Każdy kęs jest zaskakująco bogaty, a jednocześnie subtelny, dając idealne połączenie słodkości karmelu, chrupkości herbatników i aksamitnej czekolady. Ta karmelowa potrawa nie jest ot taka - jest lekko słona, co jeszcze bardziej podkreśla jej słodki smak. To idealny deser do podania gościom na kolację albo jako przekąska podczas popołudniowej kawy. Możliwości są nieograniczone! Nie ważne jakie masz doświadczenie w kuchni, ten przepis jest prosty i niewiarygodnie satysfakcjonujący. Każdy może zrobić to ciasto i zaskoczyć swoje podniebienie niesamowitym smakiem. Spróbuj już dziś i odkryj, jak niesamowita może być Karmelowa Delicja!

  • Przygotuj formę do ciasta (najlepiej o średnicy 22 cm) wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Stop masło i wymieszaj je z rozdrobnionymi herbatnikami, następnie wyłóż to na dno formy tworząc spód ciasta. Wstaw formę do lodówki.
  • W rondelku mieszaj cukier, mleko skondensowane i masło na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, aż karmel zacznie gęstnieć. Dodaj sól morską.
  • Wlej karmel na schłodzony spód z herbatników. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Podgrzewaj w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką, mieszając, aż powstanie gładka masa. Rozprowadź ją równomiernie po karmelu.
  • Chłodź ciasto w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Smacznego!