Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone
🍴 Pyszne Placki z Mascarpone
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcz: 10g
- Węglowodany: 30g
- Białko: 5g
Składniki
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis
Przedstawiamy przepis na pyszne placki z mascarpone. Są one doskonałą propozycją na deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Te delikatne, puszyste placki z mascarpone mają lekką i aksamitną teksturę, która rozpływa się w ustach, a do tego są niesamowicie smaczne. Przygotowanie ich jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Składniki na to ciasto są proste i z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu. Tworzenie tych placuszków z mascarpone to świetna okazja, aby zaszaleć w kuchni i stworzyć coś wyjątkowego. Niezależnie od okazji, te placki z mascarpone zawsze sprawdzą się doskonale. Mogą być podawane na słodko, z dodatkiem miodu, owoców lub syropu klonowego, ale także na słono, z dodatkiem świeżych ziół lub sera. Przepis jest na tyle uniwersalny, że każdy znajdzie dla siebie coś wyjątkowego. Zapraszamy do wypróbowania.
- W międzyczasie, w dużej misce, połącz mascarpone, jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- W dużym rondlu, podgrzewaj olej na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, nałóż na niego łyżeczkę ciasta.
- Smaż placki na złoty kolor z obu stron, co zajmie około 2-3 minuty, a potem odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj gorące placki z ulubionym dodatkiem, na przykład z miodem, owocami lub syropem klonowym.