🍴 Domowa Kapusta Kiszona Według Tradycyjnej Receptury
- Liczba porcji: 20
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 27 kcal
- Tłuszcz: 0,14 g
- Węglowodany: 6,39 g
- Białko: 1,3 g
Składniki
- 1 duża kapusta biała
- 3 główki czosnku
- 4 łyżki soli morskiej
- 2 laski kopru
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Przepis
Kapusta kiszona to nieodłączny element polskiej kuchni, znany i ceniony na całym świecie. Nie tylko ze względu na swoje unikalne smakowe właściwości, ale też nieocenione korzyści zdrowotne. Domowa kapusta kiszona jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest nieporównywalnie lepszy od produktów dostępnych w sklepach. To świetny dodatek do obiadów, zup i sałatek, a także niezbędny składnik bigosu. Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C i K, a także błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie. Regularne jedzenie kapusty kiszonej ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, poprawia naszą florę bakteryjną i pomaga utrzymać zdrową wagę. Zrób tę kapustę kiszoną samodzielnie według naszego przepisu i ciesz się jej niezrównanym smakiem o każdej porze roku!
- Kapustę porządnie myjemy, odcinamy głąb i kroimy na cienkie paski.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- W dużej misce układamy warstwami pokrojoną kapustę, czosnek, sól, koper, liście laurowe i ziele angielskie.
- Na wierzch układamy duży talerz, który dociska warzywa i na talerz kładziemy ciężki obciążnik.
- Miskę z kapustą przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie. Co kilka dni zdejmujemy ściereczkę i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiły się pleśnie.
- Po dwóch tygodniach kapusta powinna być już odpowiednio kiszona. Przelewamy ją do słoików i pasteryzujemy, aby przedłużyć jej trwałość.
- Gotową kapustę kiszoną przechowujemy w chłodnym miejscu.