Brakuje Ci już pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, mam dla Ciebie przepis. Kotleciki z mięsa mielonego, faszerowane w naleśnikowej panierce, pyszna odmiana od zwykłych tradycyjnych kotletów.
🍴 Pyszne kotleciki z mięsa mielonego
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300
- Tłuszcz: 18g
- Węglowodany: 10g
- Białko: 25g
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Jeżeli szukasz prostego, ale jednocześnie smacznego i sycącego dania, to kotleciki z mięsa mielonego na pewno Ci się spodobają. Mięso mielone, pochodzące z kurczaka, wieprzowiny, czy wołowiny, doskonale komponuje się ze słodką i lekko pikantną cebulą oraz aromatycznym czosnkiem. Dodatek jajek i bułki tartej sprawia, że kotleciki są jednocześnie miekkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Całość doskonale podkreślają proste przyprawy - sól i pieprz. Smażone na złoty kolor kotleciki, podane z ulubionymi dodatkami, stanowią kompletne i pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Co więcej, przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Polecamy spróbować przepisu na kotleciki z mięsa mielonego!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na średnim ogniu do momentu, aż będą złote.
- Gotowe kotleciki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj gorące, np. z ziemniakami czy ryżem.