Krajanka miodowo-rumowa

Ewa
Ciasta
19.12.2023 8:54
Krajanka miodowo-rumowa

Udostępnij Zapisz Kosteczki ciasta miodowego w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. Trochę na wzór lemingtonów vel kudłaczy. Pyszne i proste do przygotowania. Ja zrobiłam je w zeszłym roku po raz pierwszy. Polewy starczyło mi na obtoczenie mniej więcej połowy blaszki. Dla nas ta ilość była w zupełności wystarczająca, więc resztę zmieliłam i przygotowałam obłędne bajaderki (dodam też kiedyś przepis, bo to były najlepsze bajaderki jakie jadłam). Ciasto: 300 g bardzo miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g mąki pszennej Polewa: 75 g masła 3 łyżki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/12/19/krajanka-miodowo-rumowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Krajanka miodowo-rumowa: niebo w ustach!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki rumu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • cukier puder do posypania

Przepis

Czy jest coś lepszego niż połączenie aromatu miodu i rumu w jednym pysznym cieście? Ten przepis na krajankę miodowo-rumową jest nie tylko prosty, ale również niezwykle smaczny! Krajanka miodowo-rumowa to doskonały deser na każdą okazję. Zarówno miłośnicy mocnych smaków, jak i łasuchy, na pewno będą zachwyceni. Posiekane orzechy dodają ciastu nie tylko smaku, ale też chrupkości. Skórka z cytryny i cynamon natomiast nadają mu wyrafinowanego aromatu. Przygotowanie krajanki miodowo-rumowej nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Zaskocz swoich gości, podając im ten wyjątkowy deser. Na pewno poproszą cię o ten przepis!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, skórkę z cytryny i cynamon.
  • W małym rondelku podgrzewamy miod, rum i śmietanę, aż się połączą w jednolitą masę.
  • Powoli dodajemy mokre składniki do suchych, a następnie wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy posiekane orzechy do ciasta i mieszamy, aż się równomiernie rozłożą.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
  • Studzimy ciasto, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Krajanka miodowo-rumowa gotowa do podania!