Udostępnij Zapisz Kosteczki ciasta miodowego w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. Trochę na wzór lemingtonów vel kudłaczy. Pyszne i proste do przygotowania. Ja zrobiłam je w zeszłym roku po raz pierwszy. Polewy starczyło mi na obtoczenie mniej więcej połowy blaszki. Dla nas ta ilość była w zupełności wystarczająca, więc resztę zmieliłam i przygotowałam obłędne bajaderki (dodam też kiedyś przepis, bo to były najlepsze bajaderki jakie jadłam). Ciasto: 300 g bardzo miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g mąki pszennej Polewa: 75 g masła 3 łyżki …
🍴 Krajanka miodowo-rumowa: niebo w ustach!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 65 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki rumu
- 1 szklanka śmietany 18%
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów
- cukier puder do posypania
Przepis
Czy jest coś lepszego niż połączenie aromatu miodu i rumu w jednym pysznym cieście? Ten przepis na krajankę miodowo-rumową jest nie tylko prosty, ale również niezwykle smaczny! Krajanka miodowo-rumowa to doskonały deser na każdą okazję. Zarówno miłośnicy mocnych smaków, jak i łasuchy, na pewno będą zachwyceni. Posiekane orzechy dodają ciastu nie tylko smaku, ale też chrupkości. Skórka z cytryny i cynamon natomiast nadają mu wyrafinowanego aromatu. Przygotowanie krajanki miodowo-rumowej nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania. Zaskocz swoich gości, podając im ten wyjątkowy deser. Na pewno poproszą cię o ten przepis!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, skórkę z cytryny i cynamon.
- W małym rondelku podgrzewamy miod, rum i śmietanę, aż się połączą w jednolitą masę.
- Powoli dodajemy mokre składniki do suchych, a następnie wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy posiekane orzechy do ciasta i mieszamy, aż się równomiernie rozłożą.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
- Studzimy ciasto, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Krajanka miodowo-rumowa gotowa do podania!