Mikado

Aga
Ciasta
15.12.2023 14:40
Mikado

Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2023/12/mikado.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne Mikado

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 468 kcal
  • Tłuszcze: 28g
  • Węglowodany: 48g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 250g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kostki lodu

Przepis

Dekadencyjny pudrowy biszkopt pokryty słodką, czekoladową polewą to prawdziwe smakowite ukojenie dla każdego łasucha. Nasze ciasto Mikado jest przyjemnie lekkie, a jednocześnie niesamowicie smaczne. To doskonała propozycja na deser po obiedzie, do kawy albo na specjalne okazje. Po prostu, idealny przepis dla każdego kto kocha ciasto. Nawet jeśli jesteś nowicjuszem w kuchni, ten przepis jest tak prosty do wykonania, że z pewnością sobie poradzisz. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, a proces przygotowania jest bardzo prosty i szybki, dzięki czemu stanowi idealną propozycję na deser, który można przygotować nawet w ostatniej chwili. Gwarantujemy, że każdy kęs będzie czystym niebem w ustach. Na pewno pokochasz ten smak i będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie raz po razie. Tak więc, nie czekaj - zanurz się w słodki świat ciasta Mikado i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem.

  • Zaczynamy od ubicia masła z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ubijania.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy maślanej starając się nie utracić puszystości ciasta.
  • Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej i wysmarowanej masłem formy na tort. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone i wystudzone, polewamy je czekoladą i ustawiamy na chwilę w lodówce, żeby polewa zastygła.
  • Przed podaniem warto zostawić ciasto na kilka minut w temperaturze pokojowej. Smacznego!