Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie

Ewa
Ciasta
16.12.2023 7:44
Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie

Udostępnij Zapisz Ciasto Krówka to ciasto miodowe przełożone masą śmietanową, posmarowane na wierzchu kajmakiem i posypane orzechami. Doskonałe na Święta i nie tylko. Ja tym razem zrobiłam Krówkę na miodowym biszkopcie, znanym też jako biszkopt japoński. Fajne wyszło 🙂 Do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, ale bez niego też wyjdzie fajnie. Biszkopt miodowy: 6 jajek 1 i 1/4 szkl. mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i krupczatki) 2/3 szkl. cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 5-6 łyżek mleka 40 g masła Masa śmietanowa: 500-600 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone – opcjonalnie 2-3 łyżeczki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/12/16/ciasto-krowka-na-miodowym-biszkopcie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie - niesamowite połączenie smaków!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 480 kcal
  • Tłuszcze: 26g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 słoik masy krówkowej
  • 1 litr śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g masła

Przepis

Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Delikatny, miodowy biszkopt stanowi doskonałe tło dla głównego bohatera - kremowego nadzienia z masy krówkowej. Ten przepis to niezawodny sposób na pyszne, kremowe ciasto, które z pewnością zadowoli wszelkie słodkie ząbki. Krem krówkowy jest intensywny i bogaty, a jednocześnie nieprzytłaczający. To idealny deser na specjalne okazje, ale również wystarczająco prosty, aby zrobić go bez powodu - po prostu dla przyjemności. Warto również wspomnieć, że jest to ciasto, które doskonale nadaje się do zamrażania, więc możesz zrobić go z wyprzedzeniem i cieszyć się nim, kiedy tylko masz ochotę. Zachęcam, aby spróbować tego przepisu i odkryć powód, dla którego ciasto Krówka na miodowym biszkopcie jest tak uwielbiane. Ta kombinacja smaków i tekstur naprawdę jest nie do pobicia!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodaj miód i mieszaj aż składniki się połączą. Wsyp mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy i piecz przez około 25 minut, aż biszkopt będzie złocisty i sprężysty.
  • Na patelni podgrzewaj masę krówkową, dodając trochę śmietany. Kiedy masa stanie się gładka, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Żelatynę rozpuść w małej ilości wody, a następnie dodaj do masy krówkowej. Wymieszaj, aby się połączyło.
  • Ubij resztę śmietany na sztywno. Gdy masa krówkowa ostygnie, połącz ją ze śmietaną.
  • Wyłóż krem na upieczony biszkopt i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
  • Podawaj ciasto schłodzone. Smacznego!