🍴 Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami - danie dla smakoszy
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 410 kcal
- Białko: 36 g
- Węglowodany: 23 g
- Tłuszcz: 19 g
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego pokrojonego na plastry
- 200 g suszonych śliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
Przepis
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami to propozycja dla wszystkich smakoszy szukających nowych, wykwintnych smaków. Suszone śliwki nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat, który idealnie komponuje się z soczystym mięsem. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego, podniebienia. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad w gronie rodziny, ale również podczas wykwintnych uroczystości. Dobrze dobrany zestaw przypraw podkreśla smak potrawy, a sos jest idealnym uzupełnieniem dania. Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami to propozycja dla każdego, kto ceni sobie połączenie tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. Nie czekaj - wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak smaczne potrafi być proste danie z wieprzowiny.
- Na początku przygotuj wszystkie składniki. Śliwki namocz w ciepłej wodzie, a plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Plastry schabu posól, popieprz, a następnie połóż na nich namoczone i osuszone śliwki. Zwiń plastry w ruloniki, a następnie zwiąż je nitką kuchenną.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na nim roladki z każdej strony, na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie całość dusz około 5 minut.
- Dodaj do patelni rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Całość dusz pod przykryciem przez ok. 30 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec, do sosu dodaj mąkę zmieszaną z wodą i majeranek - dzięki temu sos zgęstnieje. Podawaj roladki z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.