Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

kardamonovy
Obiad
15.12.2023 12:52
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/roladki-wieprzowe-z-suszonymi-sliwkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami - danie dla smakoszy

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 410 kcal
  • Białko: 36 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Tłuszcz: 19 g

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego pokrojonego na plastry
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku

Przepis

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami to propozycja dla wszystkich smakoszy szukających nowych, wykwintnych smaków. Suszone śliwki nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat, który idealnie komponuje się z soczystym mięsem. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego, podniebienia. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad w gronie rodziny, ale również podczas wykwintnych uroczystości. Dobrze dobrany zestaw przypraw podkreśla smak potrawy, a sos jest idealnym uzupełnieniem dania. Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami to propozycja dla każdego, kto ceni sobie połączenie tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. Nie czekaj - wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się, jak smaczne potrafi być proste danie z wieprzowiny.

  • Na początku przygotuj wszystkie składniki. Śliwki namocz w ciepłej wodzie, a plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa.
  • Plastry schabu posól, popieprz, a następnie połóż na nich namoczone i osuszone śliwki. Zwiń plastry w ruloniki, a następnie zwiąż je nitką kuchenną.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na nim roladki z każdej strony, na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie całość dusz około 5 minut.
  • Dodaj do patelni rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Całość dusz pod przykryciem przez ok. 30 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • Na koniec, do sosu dodaj mąkę zmieszaną z wodą i majeranek - dzięki temu sos zgęstnieje. Podawaj roladki z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.