Przepis na świąteczne ciasto udekorowane kremem mascarpone
🍴 Wyśmienite ciasto pomarańczowo-migdałowe
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcze: 15 g
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 200 g migdałów
- 200 g cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Przepis
Dzisiaj mam dla was wyjątkowy przepis na ciasto pomarańczowo-migdałowe. To niezwykle smaczny i aromatyczny deser, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego smakosza. Jest to przepis bezglutenowy, więc będzie idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Piękny, cytrusowy aromat pomarańczy idealnie komponuje się z delikatnym smakiem migdałów. Co więcej, przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste i nie wymaga dużo czasu. Można je przygotować na specjalną okazję, ale także jako deser na co dzień. Glazura na bazie miodu dodaje ciastu dodatkowej słodyczy i sprawia, że staje się jeszcze bardziej wilgotne. Polecam wypróbować ten przepis, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia!
- Zaczynamy od przygotowania migdałów. Blendujemy je na drobny puder i mieszamy z cukrem.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy migdały z cukrem i proszek do pieczenia.
- Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
- Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy glazurę. Do garnka dodajemy cukier puder, miód i mleko, gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą.
- Gotowe ciasto polewamy glazurą i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto jest gotowe do podania.