Ciasto piegusek z makiem na wigilię - wilgotniejszego nie jadłaś + film

Gabriela
Ciasta
09.12.2023 17:42
Ciasto piegusek z makiem na wigilię - wilgotniejszego nie jadłaś + film

Przepis na ciasto piegusek idealne na święta bo jest z makiem, lub na wigilię szkolną bo robi się go bardzo szybko. Przepis na małą kwadratową formę lub keksówkę. Za sprawą rozpuszczonego podgrzanego masła ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie. Piekłam w 180 stopniach. 1 szklanka maku 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła Wykonanie: Mak zagotować z mlekiem, cukrem i masłem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy będzie zimne dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać je do …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lubieessc.blogspot.com/2023/12/ciasto-piegusek-z-makiem-na-wigilie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Piegusek z Makiem na Wigilię - Wilgotniejszego nie Jadłaś + Film

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 440 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 150g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (starta skórka i sok)
  • 100g rodzynek
  • 100g orzechów włoskich

Przepis

Ciasto Piegusek z Makiem to znakomity deser na wigilijną kolację. To tradycyjne, świąteczne ciasto, które wyróżnia się niezwykle wilgotnym makowym wypełnieniem i subtelnym miodowym posmakiem. Wyrośnięte, puszyste i aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Ten deser to kwintesencja świąt. Proste w przygotowaniu, idealne dla każdego cukiernika-amatora. Składniki na ciasto są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Starannie dobrane proporcje składników gwarantują sukces. Ciasto Piegusek z Makiem to klasyka polskiego cukiernictwa. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które z pewnością zasili grono twoich ulubionych przepisów na świąteczne ciasta. Bądź pewna, wilgotniejszego pieguska z makiem jeszcze nie jadłaś! Przygotuj to ciasto i przekonaj się sama.

  • Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
  • Masło roztapiamy z miodem i cukrem na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia składników.
  • Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli.
  • Do maku dodajemy masę jajeczną, startą skórkę z cytryny i sok, orzechy, rodzynki oraz roztopione masło z miodem.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki.
  • Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
  • Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.