Przepis na ciasto piegusek idealne na święta bo jest z makiem, lub na wigilię szkolną bo robi się go bardzo szybko. Przepis na małą kwadratową formę lub keksówkę. Za sprawą rozpuszczonego podgrzanego masła ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie. Piekłam w 180 stopniach. 1 szklanka maku 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła Wykonanie: Mak zagotować z mlekiem, cukrem i masłem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy będzie zimne dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać je do …
🍴 Ciasto Piegusek z Makiem na Wigilię - Wilgotniejszego nie Jadłaś + Film
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 440 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 60g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g maku
- 5 jajek
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 150g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna (starta skórka i sok)
- 100g rodzynek
- 100g orzechów włoskich
Przepis
Ciasto Piegusek z Makiem to znakomity deser na wigilijną kolację. To tradycyjne, świąteczne ciasto, które wyróżnia się niezwykle wilgotnym makowym wypełnieniem i subtelnym miodowym posmakiem. Wyrośnięte, puszyste i aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Ten deser to kwintesencja świąt. Proste w przygotowaniu, idealne dla każdego cukiernika-amatora. Składniki na ciasto są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Starannie dobrane proporcje składników gwarantują sukces. Ciasto Piegusek z Makiem to klasyka polskiego cukiernictwa. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które z pewnością zasili grono twoich ulubionych przepisów na świąteczne ciasta. Bądź pewna, wilgotniejszego pieguska z makiem jeszcze nie jadłaś! Przygotuj to ciasto i przekonaj się sama.
- Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
- Masło roztapiamy z miodem i cukrem na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia składników.
- Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli.
- Do maku dodajemy masę jajeczną, startą skórkę z cytryny i sok, orzechy, rodzynki oraz roztopione masło z miodem.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki.
- Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
- Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.