Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście

Agata
Obiad
03.12.2023 16:27
Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście, to wspaniała inspiracja na przygotowanie pysznego świątecznego obiadu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/12/gesie-nogi-pieczone-w-kiszonej-kapuscie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście - Festiwal smaku

  • Liczba porcji: 3
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Białko: 22 g

Składniki

  • 2 nogi z gęsi
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Gęsie nogi pieczone w kiszonej kapuście to absolutny festiwal smaku i aromatu. Jeżeli szukasz dania, które zachwyci wszystkich domowników, to ten przepis jest dla Ciebie. Gęś jest ptakiem o bardzo charakterystycznym, intensywnym smaku, który idealnie komponuje się z kwasem kapuście kiszonej. Obsmażając wcześniej nogi z gęsi, dodatkowo podkręcamy smak tej potrawy. Warto pamiętać, że idealne nogi z gęsi to takie, które są bardzo soczyste. Dlatego ważne jest regularne polewanie ich sokiem podczas pieczenia. To danie jest doskonałym pomysłem na tradycyjny polski obiad. Można je podać z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej. Aromat, który unosi się w domu podczas pieczenia nogi z gęsi w kapuście kiszonej, jest nie do opisania. Spróbuj przygotować to danie, a na pewno przekonasz się, że było warto!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Nogi z gęsi natrzyj solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z 2 łyżkami oleju, do momentu aż będą mieć złoty kolor.
  • Kapustę kiszoną dokładnie odcedź, a następnie umieść w dużej brytfance. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Na kapuście ułóż uprzednio obsmażone nogi z gęsi.
  • Całość przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 3 godziny. Co jakiś czas polewaj nogi z gęsi sokiem, który powstaje podczas pieczenia.
  • Podawaj nogi z gęsi z kapustą kiszoną. Doskonale do nich pasuje ziemniaki lub kasza gryczana.