Nie od dziś wiadomo, że czekolada i wiśnie to jedno z najlepszych połączeń. Zapraszam więc na taki znakomity, szybki deserek. W sam raz na umilenie sobie zimowej atmosfery, ale można go zrobić o dowolnej porze roku, bo nadają się do niego mrożone jak i świeże owoce
🍴 Czekoladowy deser z wiśniami i galaretką
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 340kcal
- tłuszcz: 20g
- węglowodany: 40g
- białko: 3g
Składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g wiśni (można użyć mrożonych)
- 1 opakowanie czerwonej galaretki wiśniowej
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Przepis
Ten przepis na czekoladowy deser z wiśniami i galaretką jest absolutnym hitem każdej domowej kuchni. Dzięki połączeniu intensywnego smaku gorzkiej czekolady z kwasowością wiśni, jest to prawdziwa uczta dla podniebienia! Prosty w przygotowaniu, a efektowny na stole - to doskonała propozycja na specjalne okazje, jak urodziny, imieniny, czy romantyczną kolację we dwoje. Dodatkowy smak deseru podkreśla aromatyczny rum, który jest oczywiście opcjonalny, ale jeśli lubisz alkoholowe nuty w deserach, gorąco polecam go dodać. Wiśnie zawarte w galaretce dodają deserowi wyrazistości i kontrastują ze słodkością czekolady. W połączeniu z delikatnym smakiem śmietanki kremówki, całość tworzy prawdziwie niebiański deser. Ten przepis jest tak prosty, że z powodzeniem można go przygotować nawet bez większych doświadczeń w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników i chwila czasu, a Twój stół zyska wyjątkowy dodatek, którym będziesz mógł pochwalić się przed gośćmi. Smacznego!
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy jest już całkiem płynna, dodaj śmietankę oraz cukier puder. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj rum według uznania.
- Wiśnie umyj i usuń pestki. Jeśli używasz mrożonych, odcedź je najpierw z nadmiaru wody.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już prawie stężała, dodaj do niej wiśnie i wymieszaj.
- Do szklanki na dno wysyp wiśnie z galaretką, a następnie zalej je czekoladową masą. Wstaw deser do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem możesz udekorować deser bitą śmietaną i wiśnią.