Pyszne kruche ciasteczka z makiem, przekładane dżemem wiśniowym i zamoczone w czekoladzie. Po prostu pyszne zróbcie koniecznie, na święta i adwent będą idealne. Polecam gorąco... Składniki: 300g mąki pszennej 180 g masła 60 g brązowego cukru ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko, 60 g suchego maku dżem wiśniowy 1 tabliczka mlecznej i białej czekolady Przygotowanie: Z wszystkich składników (oprócz dżemu i czekolady), zagniatamy ciasto, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko na …
🍴 Makowe ciasteczka z dżemem i czekoladą - idealny deser na każdą okazję
- Liczba porcji: 24
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150kcal
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 3g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki maku
- 1/2 szklanki dżemu (np. truskawkowego)
- 100g ciemnej czekolady
Przepis
Czy szukasz szybkiego i prostego przepisu na pyszny deser? Spróbuj naszych makowych ciasteczek z dżemem i czekoladą! Są kruche, słodkie, a dzięki dodatkowi maku mają interesujący, nietypowy smak. Dżem dodaje im wilgotności i owocowego akcentu, a czekolada - elegancki wygląd i dodatkową porcję słodkości. Makowe ciasteczka z dżemem i czekoladą to idealna propozycja na deser po rodzinnym obiedzie, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu do kawy w kółko popołudniu. Są łatwe w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego, kto je spróbuje.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mak.
- Dodajemy miękkie masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
- Formujemy małe kuleczki (o średnicy ok. 3 cm) i układamy je na blasze, zachowując odstępy (ciasteczka podczas pieczenia się rozszerzą).
- W środku każdego ciasteczka robimy małe wgłębienie i nakładamy łyżeczkę dżemu.
- Pieczemy ciasteczka w piekarniku przez około 15 minut, aż będą lekko złote.
- W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
- Pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady.