Przepis
Sałatka z ryżem, kukurydzą i ananasem
Szybka i smaczna sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem oraz żółtym serem.
Przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu, dlatego będzie idealna nie tylko na śniadanie lub kolację, ale także np. na wynos do pracy.
Składniki:
2 woreczki ryżu np. parboiled Kupiec
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
150 g sera żółtego (Edamski, Gouda)
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
pieprz
sól
Ryż gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Następnie przekładam go na durszlak, przelewam zimną wodą i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Kukurydzę i ananasa osączam z zalewy,
ananasa kroję w paski.
Majonez łączę z jogurtem naturalnym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, mieszam.
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.