Sałatka z ryżem kukurydzą i ananasem

Ewelina
Sałatki
05.09.2014 20:24
Sałatka z ryżem kukurydzą i ananasem

Przepis

Sałatka z ryżem, kukurydzą i ananasem

Szybka i smaczna sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem oraz żółtym serem.

Przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu, dlatego będzie idealna nie tylko na śniadanie lub kolację, ale także np. na wynos do pracy.

Składniki:

2 woreczki ryżu np. parboiled Kupiec

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasów

150 g sera żółtego (Edamski, Gouda)

1 łyżka majonezu

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

pieprz

sól

Ryż gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Następnie przekładam go na durszlak, przelewam zimną wodą i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

Kukurydzę i ananasa osączam z zalewy,

ananasa kroję w paski.

Majonez łączę z jogurtem naturalnym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, mieszam.

Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.