Przepis
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny, prosty i zdrowy obiad. Moje ulubione smaki. Użyłam produktów od firmy Develey. Oliwa i dressing ziołowy dodały mojemu daniu smaku. Ziemniaki pieczone należą do moich ulubionych i ciągle je modyfikuje, pomidorów teraz mamy pod dostatkiem, więc jemy je często, korzystamy póki są pyszne i tanie. Moja bazylia i oregano na balkonie bardzo wyrosła, więc dodałam je do ziemniaków.
Zapraszam do wypróbowania:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól himalajska - 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy
- świeża bazylia i oregano
- 2 łyżki oliwy Develey
- 1 kg pomidorów lima
- 1 cebula
- kilka liści sałaty lodowej
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki orzechów pini
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dressingu ziołowego Develey
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy pokrojonymi świeżymi ziołami. Mieszamy dokładnie ze sobą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę - pomidory kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szczypior. Wrzucamy orzeszki pini i jogurt, dressing ziołowy, sól i pieprz. Mieszamy wszystko ze sobą.
Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, podajmy z sałatką pomidorową.
Smacznego :-)