Świąteczne roladki schabowe

Beata
Obiad
27.11.2023 6:42
Świąteczne roladki schabowe

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki z pysznym nadzieniem, pasujące niemal z każdym dodatkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/11/swiateczne-roladki-schabowe.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Świąteczne roladki schabowe

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcz: 35 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Białko: 45 g

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki musztardy
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Świąteczne roladki schabowe to doskonały pomysł na wyjątkowe, ale jednocześnie tradycyjne danie świąteczne. Delikatne mięso schabowe, w połączeniu z aromatem boczku, cebuli i czosnku tworzy nieodparte połączenie. Dodatek sera żółtego nadaje roladkom wyjątkowej, pełnej charakteru nuty, która zaskoczy i zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Przygotowanie tych roladek jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno wynagrodzi poświęcony czas. Roladki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je przygotować dzień wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. To danie z pewnością stanie się hitem Twojego świątecznego stołu. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

  • Schab kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie solimy i pieprzymy. Każdy plaster smarujemy musztardą.
  • Boczek kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na patelni. Cebulę i czosnek siekamy, a następnie dodajemy do boczku i dusimy do zmięknięcia.
  • Na każdym plastrze schabu kłademy po plasterku boczku z cebulą, posypujemy startym serem i zwijamy w rulonik, który zabezpieczamy wykałaczką lub nitką.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.