Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki z pysznym nadzieniem, pasujące niemal z każdym dodatkiem.
🍴 Świąteczne roladki schabowe
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Tłuszcz: 35 g
- Węglowodany: 5 g
- Białko: 45 g
Składniki
- 1 kg schabu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki musztardy
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
Przepis
Świąteczne roladki schabowe to doskonały pomysł na wyjątkowe, ale jednocześnie tradycyjne danie świąteczne. Delikatne mięso schabowe, w połączeniu z aromatem boczku, cebuli i czosnku tworzy nieodparte połączenie. Dodatek sera żółtego nadaje roladkom wyjątkowej, pełnej charakteru nuty, która zaskoczy i zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Przygotowanie tych roladek jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno wynagrodzi poświęcony czas. Roladki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je przygotować dzień wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. To danie z pewnością stanie się hitem Twojego świątecznego stołu. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
- Schab kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie solimy i pieprzymy. Każdy plaster smarujemy musztardą.
- Boczek kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na patelni. Cebulę i czosnek siekamy, a następnie dodajemy do boczku i dusimy do zmięknięcia.
- Na każdym plastrze schabu kłademy po plasterku boczku z cebulą, posypujemy startym serem i zwijamy w rulonik, który zabezpieczamy wykałaczką lub nitką.
- Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy roladki ze wszystkich stron, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.