Syrop słony karmel

Agata
Desery
26.11.2023 18:43
Syrop słony karmel

Syrop słony karmel, to rewelacyjna nowa wersja tradycyjnego karmelu. Ta odrobina soli nadaje słodyczy niesamowity smak i delikatnie ją przełamuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/11/syrop-slony-karmel.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Samodzielnie wykonany słony syrop karmelowy - Nieodparcie pyszna słodycz!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 168 kcal
  • Tłuszcz: 9.2g
  • Węglowodany: 24.3g
  • Białko: 0.3g

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

Ten wyjątkowy przepis na słony karmel jest prawdziwym specjałem dla każdego smakosza. Z jego pomocą z łatwością dodasz odrobinę słodko-słonego smaku do swoich ulubionych deserów. Jest prosty w przygotowaniu, a do tego nie wymaga wielu składników. Specjalny smak tego syropu sprawia, że staje się on idealnym dodatkiem do lodów, ciastek, ciast czy nawet kawy. Smak słonego karmelu jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju, dlatego warto spróbować go zrobić samodzielnie w domu. Ten przepis jest doskonały na każdą okazję, czy to deser po obiedzie, smakołyk na wieczór czy niespodzianka dla gości. Przygotowanie tego syropu jest proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Ten przepis na słony syrop karmelowy jest na tyle prosty, że nawet jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu, na pewno sobie z nim poradzisz. Jednak pomimo swojej prostoty, efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Tak przygotowany karmel, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj, a przekonasz się sam!

  • Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Cukier powoli zaczyna się topić. Nie mieszaj aż cukier zacznie się karmelizować i zmieni color na złocisty.
  • Kiedy cały cukier się rozpuści, dodajemy masło. Mieszamy do momentu, aż masło się całkowicie rozpuści.
  • Następnie do miski dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy aż wszystko się połączy.
  • Na końcu dodajemy sól (wg uznania jak słony syrop ma być) i mieszamy. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
  • Gotowy syrop studzimy i przekładamy do słoika. Po ostudzeniu jest gotowy do spożycia.