Przepis
Tortownica o średnicy 25 cm.
Składniki na ciasto
3 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką.Upiec ciasto. Piec 30-35 minut w tem.190 stopni.
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany 36%
1 śmietany śnieżka 2 śmietan-fixy
6 dag wiórków kokosowych
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy.
Dodatkowo:
1/2 świeżego ananasa
1 galaretka cytrynowa
Przełożenie ciasta:
biszkopt - 1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka - 2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania.