Ciasto z wiśniami

Ewa
Ciasta
05.12.2020 8:24
Ciasto z wiśniami

Ciasto: - 300 g masła - 180 g cukru pudru - 250 g mąki pszennej - 6 jajek - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 op. cukru wanilinowego - 2 płaskie łyżki kakao - około 60-70 g mielonych orzechów Masa wiśniowa: - 1 l wiśni z kompotu (u mnie 750ml słoik wiśni i około 250 g czereśni z kompotu) - 2 op. galaretki wiśniowej Przygotowane ciasto, dzielimy na 3 części, jedną zostawiamy bez dodatków, a pozostałe dwie łączymy, jedną z kakao, drugą z orzechami. Dodatkowo: - 100 g mlecznej czekolady - 1 łyżka oleju Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to dodatkowo nasączyła blaty ciasta wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, aby były nieco wilgotniejsze. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubitą pianę (najlepiej w 2-3 turach) łączymy z przygotowaną wcześniej masą, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto jasne umieszczamy ponownie w blaszce (można lekko go nasączyć wodą z sokiem cytrynowym). Wylewamy na niego wiśnie z tężejącą galaretką. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto z wiśniami Kolorowe ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji. Tężejącą galaretkę łączymy z wiśniami. Do jednej z nich dodajemy kakao. Każde ciasto przelewamy (osobno) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Drugą łączymy z mielonymi orzechami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/05/ciasto-z-wisniami/