Szczaw na zimę do słoików

Kasia
Przetwory
21.06.2021 13:06
Szczaw na zimę do słoików

Lubię mieć w piwnicy swój szczaw, który który przygotuję latem. Taki jest o wiele smaczniejszy niż kupny, można wyciąć wszystkie łodyżki ,których w kupnym zawsze jest sporo. Robię tak samo od lat - tak jak robi moja mama. Szczaw smażony na maśle bez pasteryzowania. Potem tylko otwieram i mam gotowy do zupy. Polecam Liście szczawiu, porządnie płuczemy, osuszamy (w suszarce do sałaty, lub ściereczką bawełnianą). Następnie liście przebieramy i odrywamy wystające łodyżki ,a ze starych dużych liści całą łodyżkę, zostawiając tylko miękki liść (tak jak na zdjęciu👇) Następnie liście kroimy dosyć drobno. Na patelni roztapiamy ok 2 łyżek masła, wrzucamy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2021/06/szczaw-na-zime-do-soikow.html