Pierogi ze szpinakiem i fetą

Kasia
Obiad
24.04.2018 18:59
Pierogi ze szpinakiem i fetą

Składniki:(dla 2-3 osób) - na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mocno ciepłej wody - pół łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy - na farsz: - opakowanie szpinaku mrożonego 600 g(nie rozdrobnionego!!) - 2/3 opakowania serka feta - 3-4 ząbki czosnku - sól - pieprz - 2 łyżki oliwy - do polania: - pół kostki masła lub margaryny - 1 cebula - 15 dag pieczarek - sól,pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą z masła,cebulki i pieczarek. Smacznego!!! Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/04/pierogi-ze-szpinakiem-i-feta.html