Domowe wafle orzechowe

Desery
13.11.2023 13:20
Domowe wafle orzechowe

Przepis na proste i pyszne domowe wafle orzechowe z mlekiem w proszku

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/domowe-wafle-orzechowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowe wafle orzechowe – przepis na słodki rarytas

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 27g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przepis

Domowe wafle orzechowe to przepis na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Wafle są chrupiące na zewnątrz i miękki w środku, a dodatek orzechów włoskich nadaje im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Ciasto jest proste do wykonania, a przygotowany deser można podawać na wiele różnych sposobów, na przykład z bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową czy dodatkowymi orzechami. Jest to idealny przepis na szybki deser, kiedy niespodziewanie zapowiadają się goście lub dla dzieci, które z pewnością pokochają te słodkie wafelki. Samo pieczenie wafli jest też świetną zabawą, można zaangażować do niej dzieci. Przepis jest na tyle łatwy, że nawet osoby, które nie mają zbytnio doświadczenia w kuchni, na pewno poradzą sobie z jego wykonaniem. Domowe wafle orzechowe to doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy, jest to danie o wiele zdrowsze i pozbawione sztucznych dodatków. Jeżeli jesteś miłośnikiem wafli, koniecznie wypróbuj ten przepis!

  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie mieszamy wszystko łyżką.
  • W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mleko, całość mieszamy.
  • Powoli dodajemy suche składniki do masy jajecznej, mieszamy do połączenia składników.
  • Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją olejem. Następnie wykładamy ciasto i pieczemy wafle zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy.
  • Podawane z ulubionymi dodatkami, mogą to być np. posiekane orzechy, polewa czekoladowa, bita śmietana czy owoce.

Wypieki Beaty