Przepis na proste i pyszne domowe wafle orzechowe z mlekiem w proszku
🍴 Domowe wafle orzechowe – przepis na słodki rarytas
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 27g
- Białko: 5g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przepis
Domowe wafle orzechowe to przepis na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Wafle są chrupiące na zewnątrz i miękki w środku, a dodatek orzechów włoskich nadaje im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Ciasto jest proste do wykonania, a przygotowany deser można podawać na wiele różnych sposobów, na przykład z bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową czy dodatkowymi orzechami. Jest to idealny przepis na szybki deser, kiedy niespodziewanie zapowiadają się goście lub dla dzieci, które z pewnością pokochają te słodkie wafelki. Samo pieczenie wafli jest też świetną zabawą, można zaangażować do niej dzieci. Przepis jest na tyle łatwy, że nawet osoby, które nie mają zbytnio doświadczenia w kuchni, na pewno poradzą sobie z jego wykonaniem. Domowe wafle orzechowe to doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy, jest to danie o wiele zdrowsze i pozbawione sztucznych dodatków. Jeżeli jesteś miłośnikiem wafli, koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie mieszamy wszystko łyżką.
- W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mleko, całość mieszamy.
- Powoli dodajemy suche składniki do masy jajecznej, mieszamy do połączenia składników.
- Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
- Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją olejem. Następnie wykładamy ciasto i pieczemy wafle zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy.
- Podawane z ulubionymi dodatkami, mogą to być np. posiekane orzechy, polewa czekoladowa, bita śmietana czy owoce.