Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

Desery
13.11.2023 13:17
Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

Przepis na przepyszne cynamonowe babeczki z kremem czekoladowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/cynamonowe-muffinki-z-kremem-czekoladowym/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 287 kcal
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%

Przepis

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Cynamonowa nuta doskonale komponuje się z głębią smaku ciemnej czekolady, a puszyste ciasto rozpływa się w ustach. Dzięki temu deserowi, każda chwila może stać się wyjątkowa. Idealnie sprawdzą się jako słodki akcent podczas spotkania z przyjaciółmi, deser po niedzielnym obiedzie, czy niespodzianka dla najmłodszych. Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym to gwarancja udanej, słodkiej chwili. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz!

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, mleko i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników.
  • Ciasto podzielić do foremek. Piec przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • W międzyczasie przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i wymieszać do połączenia składników. Krem ostudzić.
  • Po wyjęciu muffinek z piekarnika, pozwolić im ostygnąć. Następnie nałożyć na każdą z nich krem czekoladowy.