Najlepsze przepisy

Ciasta
02.10.2023 11:28
Najlepsze przepisy

Przepis na wilgotne ciasto z bananów

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-bananowe-wilgotne/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Najsmaczniejsze gołąbki w sosie pomidorowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 260 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 9 g
  • Węglowodany: 30 g

Składniki

  • 8 duże liście kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem polskiej kuchni, to ten przepis na gołąbki w sosie pomidorowym na pewno przypadnie ci do gustu. Przepis ten jest prosty do wykonania, a wynik końcowy jest naprawdę smaczny. Gołąbki są idealne na rodzinne obiady, ale również sprawdzą się na większych imprezach. Ta klasyczna polska potrawa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które możemy przygotować na różne okazje: rodzinne święta, spotkania z przyjaciółmi czy też na zwykły, codzienny obiad. Najważniejsze, że jest to potrawa, która zawsze zasmakuje naszym bliskim. Spróbuj już dziś tego niezwykłego przepisu i ciesz się smakiem prawdziwej, domowej kuchni polskiej.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Usuń głąb z kapusty i odłóż cztery największe liście. Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso mielone, smażąc do momentu uzyskania brązowego koloru.
  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmieszaj go z podsmażonym mięsem mielonym i cebulą. Posól i popieprz do smaku.
  • Na każdym liściu kapusty ułóż porcję mieszaniny mięsa i ryżu. Zawijaj liście kapusty, zaczynając od końca najbliżej siebie. Po zrobieniu tego, zawiń boki liścia do środka, a następnie zawijaj do końca.
  • W dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż go. Dodaj passatę pomidorową i bulion wołowy, a następnie doprowadź do wrzenia.
  • Układaj gołąbki w dużym naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Piecz przez około 1,5 godziny.