Przepis na wilgotne ciasto z bananów
🍴 Najsmaczniejsze gołąbki w sosie pomidorowym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 260 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 30 g
Składniki
- 8 duże liście kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Jeśli jesteś miłośnikiem polskiej kuchni, to ten przepis na gołąbki w sosie pomidorowym na pewno przypadnie ci do gustu. Przepis ten jest prosty do wykonania, a wynik końcowy jest naprawdę smaczny. Gołąbki są idealne na rodzinne obiady, ale również sprawdzą się na większych imprezach. Ta klasyczna polska potrawa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które możemy przygotować na różne okazje: rodzinne święta, spotkania z przyjaciółmi czy też na zwykły, codzienny obiad. Najważniejsze, że jest to potrawa, która zawsze zasmakuje naszym bliskim. Spróbuj już dziś tego niezwykłego przepisu i ciesz się smakiem prawdziwej, domowej kuchni polskiej.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Usuń głąb z kapusty i odłóż cztery największe liście. Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso mielone, smażąc do momentu uzyskania brązowego koloru.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmieszaj go z podsmażonym mięsem mielonym i cebulą. Posól i popieprz do smaku.
- Na każdym liściu kapusty ułóż porcję mieszaniny mięsa i ryżu. Zawijaj liście kapusty, zaczynając od końca najbliżej siebie. Po zrobieniu tego, zawiń boki liścia do środka, a następnie zawijaj do końca.
- W dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie dodaj posiekany czosnek i podsmaż go. Dodaj passatę pomidorową i bulion wołowy, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Układaj gołąbki w dużym naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Piecz przez około 1,5 godziny.