Pyszna przystawka lub danie samo w sobie. Popularny smak sałatki Caprese zamknięty wewnątrz smacznych, dużych pieczarek. Bardzo Wam ten przepis polecam, sprawdzi się na każdą okazję lub na co dzień. Składniki: 4 duże pieczarki 200 g serka mozzarella 12 pomidorków koktajlowych kilka gałązek świeżej bazylii 50 g masła 2 ząbki czosnku sol i pieprz do smaku Glazura: 60 ml octu balsamicznego 2 łyżki brązowego cukru Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Pieczarki delikatnie oczyścić szczoteczką. Z każdej pieczarki usunąć nóżkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego starty czosnek oraz sól i pieprz. Całość …
🍴 Faszerowane pieczarki w stylu Caprese - przysmak prosto z Włoch!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 5g
- Białko: 10g
Składniki
- 12 dużych pieczarek - pieczarki portobello będą idealne
- 2 duże pomidory
- 125g świeżej mozzarelli
- Kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Faszerowane pieczarki w stylu Caprese to doskonała propozycja dla osób, które szukają zarówno prostej jak i efektownej przystawki. Ten włoski klasyk w nowym wydaniu jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i niskokaloryczny. Świeże składniki: mozzarella, pomidory i bazylia łączą się, tworząc kompozycję pełną smaku i aromatu. To danie jest idealne na ciepłe, letnie dni, można je podać zarówno na imprezie w ogrodzie, jak i na eleganckim obiedzie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie gwarantuje smak, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Faszerowane pieczarki w stylu Caprese to danie, które warto wypróbować. Nie tylko przez wzgląd na jego smak, ale także przez łatwość przygotowania. Świeżość składników, a także ich wysoka jakość są tutaj kluczem do sukcesu. Jeśli szukasz przepisu na coś wyjątkowego, to właśnie jest to coś, co absolutnie powinieneś spróbować.
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie pieczarek. Oczyść je, usuń łodygi i włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop je odrobiną oliwy z oliwek, posól i popieprz.
- Następnie przygotuj farsz. Pomidory pokrój na małe kawałki, a mozzarellę na cienkie plasterki. Połowę bazylii posiekaj.
- Pieczarki napełnij farszem, na przemian układając kawałki pomidora, mozzarelli i bazylii. Na wierzch każdej pieczarki dodaj również po kawałku mozzarelli.
- Wstępnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz pieczarki przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
- Podawaj gorące, posypane pozostałą bazylią. Smacznego!