Jesień już dobrze się zadomowiła, przynosząc coraz krótsze i chłodniejsze dni. Dlatego proponuje Wam dzisiaj pyszną, pełną witamin i z rozgrzewającym sosem surówkę z dwóch rodzajów kapusty. Surówka ta fantastycznie będzie się komponować z daniami rybnymi lub mięsnymi. Składniki: Sos: 1/4 szklanki octu ryzowego 4 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 lyzka masła orzechowego 1 łyżeczka startego imbiru Surówka: 1/2 średniej główki białej kapusty 1/2 średniej główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 2 średnie marchewki duża garść kiełków, lub według uznania garść natki kolendry opcjonalnie sól Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Wszystkie składniki …
🍴 Surówka w stylu azjatyckim z kapusty
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 127
- Tłuszcz: 6g
- Węglowodany: 17g
- Białko: 3g
Składniki
- 1 mała główka kapusty
- 2 marchewki
- 1 papryka
- Świeże kiełki (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka soku z imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta surówka w stylu azjatyckim z kapusty to prawdziwa symfonia smaków, która zadowoli każdego miłośnika kuchni orientalnej. Jedyne, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i chwila czasu. Surówka jest pełna witamin i mineralów, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Dodatkowo jest to danie niskokaloryczne, więc świetnie się sprawdzi jako element diety odchudzającej. Surówka w stylu azjatyckim z kapusty jest też świetną propozycją na rodzinne spotkanie czy imprezę ze znajomymi. Z pewnością zaskoczysz gości niebanalnym smakiem tego dania. Co więcej, przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i szybkie, co jest kolejnym jej atutem. Zdecydowanie polecam przetestowanie tego przepisu.
- Rozgrzej olej sezamowy w małej patelni.
- Dodaj miód, sos sojowy, sok z limonki, sok z imbiru i posiekaną kolendrę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
- Pokrój kapustę, marchewki i paprykę na cienkie paski. Następnie przełóż warzywa do dużej miski.
- Dodaj do nich sos i dokładnie wymieszaj. Surówka powinna być równomiernie polana sosem.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby, możesz dodać więcej sosu sojowego lub soku z limonki.
- Podawaj surówkę samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Smakuje wyśmienicie z grillowanym mięsem lub rybą.