Pate z gęsiej wątróbki

Agata
Przekąski
01.11.2023 19:07
Pate z gęsiej wątróbki

Pate z gęsiej wątróbki, to przepyszny pasztet, który najlepiej smakuje ze świeżym domowym chlebie na zakwasie lub chrupiącą bagietką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/11/pate-z-gesiej-watrobki.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Delikatne pate z gęsiej wątróbki

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 31g
  • Węglowodany: 5g
  • Białko: 16g

Składniki

  • 500g gęsiej wątróbki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml koniaku
  • 200g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Przepis

To przepis na wykwintne pate z gęsiej wątróbki, który doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Nietuzinkowy smak wątróbki, połączony z nutą słodko-słonego koniaku, to uczta dla kubków smakowych. Pomimo swojego wyrafinowanego smaku, to danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy krótko podsmażyć wątróbkę, zblendować z masłem, doprawić do smaku i schłodzić – a efekt na pewno zachwyci wszystkich gości! Co ważniejsze, ten przepis nie jest zbyt kosztowny, a składniki są łatwo dostępne. Warzywa i wątróbkę można z powodzeniem znaleźć w każdym sklepie spożywczym, a jeśli nie masz koniaku, można go zastąpić dowolnym mocnym alkoholem. Pamiętaj, że alkohol służy tutaj przede wszystkim do uwypuklenia smaku wątróbki, więc nie martw się, jeśli nie przepadasz za mocnymi trunkami – podczas gotowania alkohol odparowuje. Pate z gęsiej wątróbki to danie, które z pewnością warto spróbować – smak tego delikatnego, kremowego pate nigdy nie jest zapomniany. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu!

  • Wątróbkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 50g masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą szkliste.
  • Dodaj wątróbkę do patelni, smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zdejmij patelnię z ognia, wlej koniak, a następnie podpal. Poczekaj, aż płomienie zgasną, a alkohol odparuje.
  • Przenieś zawartość patelni do blendera, dodaj pozostałe masło i zmiksuj na gładkie pate.
  • Przełóż pate do miseczki, wyrównaj i udekoruj świeżymi ziołami. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.