Ciasto przekładana krówka

Ciasta
31.10.2023 9:19
Ciasto przekładana krówka

Ciasto przekładana krówka to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane jest na herbatnikach kakaowych i maślanych, układanych naprzemiennie. Do tego delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone, a całość wykończona masą krówkową i słonymi orzeszkami ziemnymi. Zapowiada się pysznie prawda?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://prostakuchnia.pl/ciasto-przekladana-krowka/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto przekładane krówka - słodkość, która rozpływa się w ustach!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 600 kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 75g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania kremu krówkowego
  • Śmietana do dekoracji

Przepis

To ciasto przekładane krówką to idealny deser dla każdego, kto ma na nie słabość. Słodka i rozpływająca się w ustach krówka tworzy idealne połączenie z lekkim i puszystym ciastem. Przygotowanie tego ciasta jest nie tylko proste, ale i przyjemne. Zaczynasz od zmieszania podstawowych składników, takich jak mąka, cukier, masło i jajka. Następnie ciasto dzielisz na dwie części, z których jedną pieczesz, a potem smarujesz kremem krówkowym. Drugą część ciasta kładziesz na wierzch i znów wszystko pieczesz. Na koniec wystarczy tylko posypać ciasto śmietaną, aby uzyskać piękny wygląd i jeszcze lepszy smak. Ta słodka rozkosz z pewnością zadowoli wszystkich wielbicieli słodkości i pozytywnie zaskoczy niejednego gościa na uroczystym przyjęciu. Nie czekaj więc i już dzisiaj wypróbuj ten przepis!

  • W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia.
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika posmaruj upieczony spód kremem krówkowym.
  • Przykryj drugą częścią ciasta i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Po upieczeniu ciasto odczekaj chwilę aż przestygnie, następnie posyp śmietaną do dekoracji.