Ciasto przekładana krówka to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane jest na herbatnikach kakaowych i maślanych, układanych naprzemiennie. Do tego delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone, a całość wykończona masą krówkową i słonymi orzeszkami ziemnymi. Zapowiada się pysznie prawda?
🍴 Ciasto przekładane krówka - słodkość, która rozpływa się w ustach!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 600 kcal
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 75g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania kremu krówkowego
- Śmietana do dekoracji
Przepis
To ciasto przekładane krówką to idealny deser dla każdego, kto ma na nie słabość. Słodka i rozpływająca się w ustach krówka tworzy idealne połączenie z lekkim i puszystym ciastem. Przygotowanie tego ciasta jest nie tylko proste, ale i przyjemne. Zaczynasz od zmieszania podstawowych składników, takich jak mąka, cukier, masło i jajka. Następnie ciasto dzielisz na dwie części, z których jedną pieczesz, a potem smarujesz kremem krówkowym. Drugą część ciasta kładziesz na wierzch i znów wszystko pieczesz. Na koniec wystarczy tylko posypać ciasto śmietaną, aby uzyskać piękny wygląd i jeszcze lepszy smak. Ta słodka rozkosz z pewnością zadowoli wszystkich wielbicieli słodkości i pozytywnie zaskoczy niejednego gościa na uroczystym przyjęciu. Nie czekaj więc i już dzisiaj wypróbuj ten przepis!
- W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika posmaruj upieczony spód kremem krówkowym.
- Przykryj drugą częścią ciasta i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Po upieczeniu ciasto odczekaj chwilę aż przestygnie, następnie posyp śmietaną do dekoracji.