½ łyżeczki soli Nadzienie: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia) 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek EV do smaku Pierogi uwielbiam od zawsze, niezależnie do tego czym są nadziane - czy to na słodko czy na wytrawnie -, ale te podbiły moje kubki smakowe 💓. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody Muszę się przyznać, że pierogi z bobem i serem jadłam i robiłam po raz pierwszy. Do tej pory tylko o nich słyszałam, ale tym razem w końcu postanowiłam zakasać rękawy i wziąć się do roboty ! Pamiętajcie tylko, żeby dodać do nich gęsty biały ser, w przeciwnym razie farsz podczas gotowania zrobi się rzadki. Pierogi z bobem z serem Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.