Leczo z pieczarkami i paprykową kiełbasa, to kolejna odsłona pysznego jesiennego dania.
🍴 Leczo z pieczarkami - prawdziwie smakowite danie
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 210 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 30 g
- Błonnik: 5 g
Składniki
- 500g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 750g pomidorów świeżych lub z puszki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki węgierskiej papryki
Przepis
Leczo z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnego dania z kiełbasa. Jest to prosty sposób na przyrządzenie tego popularnego węgierskiego dania w wersji wegetariańskiej. Świeże pieczarki, czerwone i żółte papryki oraz dobrej jakości pomidory to podstawa tego sycącego i aromatycznego dania. Dodatek węgierskiej papryki nadaje leczo wyrazistego smaku i pięknego, apetycznego koloru. Leczo z pieczarkami jest idealne na obiad lub kolację, szczególnie w chłodniejsze dni. Samo danie jest niskokaloryczne i pełne wartościowych składników odżywczych. Pieczarki dostarczają białka i błonnika, a papryka i pomidory są źródłem witamin i minerałów. Dobrej jakości olej dodaje zdrowych tłuszczów. A kto powiedział, że wegetariańskie dania są niesmaczne? Ten przepis pokaże Ci, że nie ma w tym ani słowa prawdy. Spróbuj zrobić leczo z pieczarkami samodzielnie. Potrzebujesz tylko kilku składników, trochę czasu i gotowe - pyszne, domowe leczo jest na stole. Jestem pewien, że pokochasz tę wersję dania. Smacznego!
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
- Na patelni roztapiamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
- Dodajemy pieczarki i papryki, smażymy do momentu, aż zmiękną.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy chwilę, aż się rozpuści.
- Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a potem gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj leczo z pieczarkami na gorąco. Najlepiej smakuje z kromką chrupiącego chleba. Smacznego!