Sałatka Wielkanocna

Beata
Sałatki
30.10.2023 7:56
Sałatka Wielkanocna

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/10/saatka-wielkanocna.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tradycyjna Sałatka Wielkanocna

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 210 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 seler
  • 200g szynki
  • 200g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przepis

Tradycyjna sałatka wielkanocna to nieodłączny element każdego wielkanocnego stołu. Jest to danie, które z łatwością możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania. Sałatka wielkanocna jest bardzo sycąca i pełna smaku. Wszystko to dzięki różnorodności dodatków, których możemy dostosować ilość do własnych upodobań. W naszym przepisie znajduje się zarówno marchewka, pietruszka, seler i rzodkiewki, które dostarczą nam wiele witamin, jak też szynka i kiełbasa, które są źródłem białka. Cebula podsmażana na złoto dodaje sałatce wyrazisty smak, a groszek i kukurydza odpowiednią słodycz. Wszystko to dopełnia majonez, który sprawia, że sałatka jest kremowa i delikatna. Przygotuj sałatkę wielkanocną zgodnie z naszym przepisem i przekonaj się, jakie ma ona niesamowite walory smakowe. Na pewno spodoba się wszystkim domownikom.

  • Ugotuj jajka na twardo, a następnie obróć je i pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotuj marchewkę, pietruszkę i seler, a po wystudzeniu pokrój w drobną kostkę.
  • Szynkę i kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia.
  • Rzodkiewki umyj, obróć i pokrój w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj odsączony groszek i kukurydzę.
  • Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz majonezem do smaku.
  • Sałatkę schłódź w lodówce przed podaniem.