Duszona kiszona kapusta

kardamonovy
Obiad
23.10.2023 18:23
Duszona kiszona kapusta

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/duszona-kiszona-kapusta/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Duszona kiszona kapusta - niezastąpiony dodatek do świątecznego stołu

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 212 kcal
  • Tłuszcz: 14g
  • Węglowodany: 12g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 kiełbasa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 l wody

Przepis

Znajdziesz wiele pomysłów na duszoną kapustę kiszoną, ale ten przepis jest prawdziwym klasykiem. Jest to idealne danie na lato, ale równie dobrze można nim cieszyć się o każdej porze roku. Duszoną kapustę kiszoną najlepiej podać z ziemniakami i kiełbasą, ale inne dodatki również są mile widziane. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a składniki są tanie i łatwo dostępne. Dla najlepszego smaku polecamy użycie domowej roboty kiszonej kapusty, ale jeśli nie masz takiej możliwości, sklepowy produkt też będzie dobry. Ważne jest, aby kapusta była dobrze umyta i drobno posiekana. Po ugotowaniu kapusta powinna być miękka i smaczna. Przysmak ten jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Kiszonka to świetne źródło witamin, takich jak witamina C i K, a także błonnika. Duszoną kapustę kiszoną możesz podać jako główne danie albo jako dodatek do innych potraw, na przykład do pieczonego mięsa lub karkówki. To danie z pewnością przypomni Ci domowe smaki i sprawi, że poczujesz się jak w tradycyjnej polskiej kuchni. Spróbuj go sam i przekonaj się, jak pyszny i nieskomplikowany jest ten przepis na duszoną kapustę kiszoną.

  • Pierwszym krokiem jest dokładne umycie kapusty kiszonej pod zimną wodą. Po umyciu kapustę należy drobno posiekać.
  • Następnie na patelni na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę.
  • Dodaj płatkowaną kiełbasę do cebuli i smaż do momentu, aż kiełbasa się zarumieni.
  • Na dużym ogniu, w dużym garnku, umieść posiekaną kapustę, zrumienioną cebulę z kiełbasą, dodaj sól i pieprz. Wlej wodę i gotuj około 1,5 godziny do momentu, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
  • Smacznego!