Przepis
Gazpacho andaluzyjskie, czyli zupa bez gotowania
Pierwszą potrawą w cyklu hiszpańskim będzie andaluzyjskie gazpacho. Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu jak najszybciej- o tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze.
Składniki:
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 papryka zielona typu włoskiego (opcjonalnie zwykła)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ogórek zielony (połowę zostawiamy do dekoracji!)
sól, pieprz
zimna woda
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, resztę warzyw dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy, dodając oliwę, ocet, sól i pieprz. Jeśli uzyskana zupa będzie bardzo gęsta należy jeszcze dodać do niej trochę zimnej wody.
Tak przygotowaną potrawę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Gazpacho podajemy w szklance lub salaterce, mocno schłodzone i udekorowane ogórkiem. Świetnie będzie również smakowało z kawałkami zielonego jabłka.