Zupa bez gotowania

Ewelina
Zupy
03.09.2014 21:01
Zupa bez gotowania

Przepis

Gazpacho andaluzyjskie, czyli zupa bez gotowania

Pierwszą potrawą w cyklu hiszpańskim będzie andaluzyjskie gazpacho. Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu jak najszybciej- o tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze.

Składniki:

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów

1 papryka zielona typu włoskiego (opcjonalnie zwykła)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mały ogórek zielony (połowę zostawiamy do dekoracji!)

sól, pieprz

zimna woda

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, resztę warzyw dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.

Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy, dodając oliwę, ocet, sól i pieprz. Jeśli uzyskana zupa będzie bardzo gęsta należy jeszcze dodać do niej trochę zimnej wody.

Tak przygotowaną potrawę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gazpacho podajemy w szklance lub salaterce, mocno schłodzone i udekorowane ogórkiem. Świetnie będzie również smakowało z kawałkami zielonego jabłka.