Klopsiki butter chicken

Obiad
19.10.2023 8:43
Klopsiki butter chicken

Przepis na drobiowe klopsiki butter chicken – idealne na obiad

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/klopsiki-butter-chicken/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Klopsiki w sosie butter chicken - indyjska przygoda w twojej kuchni!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 420
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 30g

Składniki

  • 500g mielonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100g bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Klopsiki w sosie butter chicken to wyjątkowe połączenie klasycznej polskiej potrawy z egzotycznymi smakami Kuchni Indyjskiej. Delikatne klopsiki z kurczaka, przyrządzone na bazie aromatycznych przypraw, podane w gęstym, kremowym sosie pomidorowym z nutą garam masala i kurkumy. Każdy kęs tego dnia będzie wybuchem smaku w Twoich ustach. Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań w Indiach, znane i cenione na całym świecie. Dzięki naszemu przepisowi, możesz przygotować to danie w zaciszu swojej kuchni, a czas przygotowania to zaledwie godzina. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Chociaż jest to danie o orientalnych korzeniach, nie jest mocno pikantne, więc z pewnością przypadnie do gustu także osobom, które nie przepadają za ostrym jedzeniem. Tym, którzy lubią podkręcić sobie smak, polecamy dodanie do sosu odrobinę chili. Klopsiki w sosie butter chicken to potrawa, która zadowoli zarówno miłośników kuchni polskiej, jak i wielbicieli egzotycznych smaków. Koniecznie wypróbuj!

  • W misce umieść mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystko i uformuj małe klopsiki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż klopsiki na złoty kolor. Następnie wyjmij je i odłóż na bok.
  • Do tłuszczu, który pozostał po smażeniu klopsików, dodaj szczyptę garam masala, kurkumę i paprykę słodką. Smaż przez minutę, a następnie dodaj pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Włóż klopsiki z powrotem do sosu i duś wszystko razem przez kolejne 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj klopsiki butter chicken z ryżem białym lub chlebkiem naan. Smacznego!