Dzisiaj chciałabym polecić Wam przepis na udka kurczaka pieczone w piwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Pieczone pałki kurczaka z przyjemnie chrupiącą skórką i soczystym, aromatycznym wnętrzem. Idealne do podania np. z pieczonymi ziemniakami. Zapraszam! SKŁADNIKI Udka kurczaka pieczone w piwie 6 pałek kurczaka 500 ml piwa 6 gałązek rozmarynu lub 2 łyżki suszonego 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Udka kurczaka pieczone w piwie Przygotowania rozpoczynamy od marynaty. Do dużego naczynia wlewamy piwo, posiekane ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Do marynaty wkładamy osuszone pałki …
🍴 Pyszne udka kurczaka pieczone w piwie - Spróbuj już dziś!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 330
- Tłuszcz: 22g
- Węglowodany: 12g
- Białko: 23g
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 butelki jasnego piwa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli i pieprzu
- świeże zioła do posypania
Przepis
Jeśli kochasz jedzenie i uwielbiasz próbować nowych smaków, ten przepis jest dla Ciebie! Udka z kurczaka pieczone w piwie to przysmak, który zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowany podniebienia. To danie jest idealne na rodzinny obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Miękki, soczysty kurczak, pełen smaku dzięki marinadzie z piwa, czosnku i miodu, robi naprawdę duże wrażenie. Dodatkowo, to danie jest naprawdę proste do przygotowania, a większość składników masz zapewne w swojej kuchni. Przygotuj dla siebie i swoich bliskich coś wyjątkowego. Udka z kurczaka pieczone w piwie - nie tylko brzmi apetycznie, ale i smakuje nieziemsko. Spróbuj tego dania już dziś i zaskocz wszystkich swoimi umiejętnościami kulinarnej!
- Umyj udka z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp je solą i pieprzem z obu stron.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj piwo, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.
- Umieść przygotowane udka w naczyniu, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Co około 20 minut polewaj udka mieszanką piwa z czosnkiem i miodem.
- Pod koniec pieczenia posyp udka świeżymi ziołami. Możesz użyć dowolnych ziół, które lubisz. Świetnie sprawdzą się tu rozmaryn, tymianek czy bazylia.
- Podawaj udka z kurczaka z dowolnymi dodatkami - np. z ryżem białym, ziemniakami czy świeżą bagietką. Smacznego!