Udka kurczaka pieczone w piwie

Magda
Obiad
19.10.2023 16:37
Udka kurczaka pieczone w piwie

Dzisiaj chciałabym polecić Wam przepis na udka kurczaka pieczone w piwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Pieczone pałki kurczaka z przyjemnie chrupiącą skórką i soczystym, aromatycznym wnętrzem. Idealne do podania np. z pieczonymi ziemniakami. Zapraszam! SKŁADNIKI Udka kurczaka pieczone w piwie 6 pałek kurczaka 500 ml piwa 6 gałązek rozmarynu lub 2 łyżki suszonego 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Udka kurczaka pieczone w piwie Przygotowania rozpoczynamy od marynaty. Do dużego naczynia wlewamy piwo, posiekane ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Do marynaty wkładamy osuszone pałki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/udka-kurczaka-pieczone-w-piwie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne udka kurczaka pieczone w piwie - Spróbuj już dziś!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 330
  • Tłuszcz: 22g
  • Węglowodany: 12g
  • Białko: 23g

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 butelki jasnego piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeże zioła do posypania

Przepis

Jeśli kochasz jedzenie i uwielbiasz próbować nowych smaków, ten przepis jest dla Ciebie! Udka z kurczaka pieczone w piwie to przysmak, który zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowany podniebienia. To danie jest idealne na rodzinny obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Miękki, soczysty kurczak, pełen smaku dzięki marinadzie z piwa, czosnku i miodu, robi naprawdę duże wrażenie. Dodatkowo, to danie jest naprawdę proste do przygotowania, a większość składników masz zapewne w swojej kuchni. Przygotuj dla siebie i swoich bliskich coś wyjątkowego. Udka z kurczaka pieczone w piwie - nie tylko brzmi apetycznie, ale i smakuje nieziemsko. Spróbuj tego dania już dziś i zaskocz wszystkich swoimi umiejętnościami kulinarnej!

  • Umyj udka z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp je solą i pieprzem z obu stron.
  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj piwo, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.
  • Umieść przygotowane udka w naczyniu, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Co około 20 minut polewaj udka mieszanką piwa z czosnkiem i miodem.
  • Pod koniec pieczenia posyp udka świeżymi ziołami. Możesz użyć dowolnych ziół, które lubisz. Świetnie sprawdzą się tu rozmaryn, tymianek czy bazylia.
  • Podawaj udka z kurczaka z dowolnymi dodatkami - np. z ryżem białym, ziemniakami czy świeżą bagietką. Smacznego!